Lækkert tøj

For Gretchen Röehrs er mad plus papir lig med mode.

For illustratoren Gretchen Röehrs hænger mad og mode uløseligt sammen. Det er bare en af årsagerne til, at hun bruger frugt og grøntsager til at fremtrylle finurligt designertøj på papir.

Det hele startede med tre brombær. Gretchen Röehrs lagde dem på et hvidt ark papir og tegnede yndige kvindelige former omkring frugten i stil med klassiske modetegninger − som om frugt og grøntsager var helt normale elementer i designertøj. Denne brombærtegning var faktisk kun ment som en hilsen fra det solrige San Francisco til en ven, der længdes efter friske råvarer i de kolde vintermåneder på den amerikanske østkyst. Det er i hvert fald, hvad Gretchen har fortalt store modemagasiner som Harper's Bazaar og Elle, siden de fandt kunstneren og hendes Instagram-side. Det er her, Gretchen til sidst uploadede sit billede af brombærkjolerne. Den blev hurtigt efterfuldt af bukser lavet af lysegrønne ærter, en aftenkjole af blade med et svingende broccoliskørt og en frakke lavet af ferskenskiver. Siden hun har designet en hel kollektion ved brug af frugt og grøntsager. Hun smider nogle gange lidt junkfood ind, som en croissant for at lave en æggeformet minikjole eller en kiks som en klokkenederdel.

Mad som et udtryk for personlighed

Når du spørger Gretchen Röehrs om hendes kreative proces, understreger hun, at hendes tegninger skal være spontane. "Jeg arbejder ganske enkelt med de ting, der er omkring mig − og ligegyldigt hvad der sker, er der altid en blyant, tegneblok og noget mad," siger hun. Det er sandt, at de fine linjer og hendes frugt- og grøntsagsmodellers livlige poseringer giver hendes tegninger en ubesværet egenskab, der ikke kan konstrueres. Gretchen tegner bare. Hun overtænker det ikke. "Jeg lægger bare maden på papiret og tegner omkring det. Der er hurtigt," fortæller kunstneren os. Og stadigvæk har hver enkelt af hendes figurer sin egen unikke personlighed, som kommer til syne i den bestemte posering, men mest af alt i den type mad, der bruges, og tøjet den viser. At mode og mad begge giver en form for selvudtryk kan ses i Gretchens tegninger. "Det vi spiser, og det tøj vi har på, er to måder til at udtrykke aspekter ved vores personlighed. Og samtidig er de begge så visuelle, at du ikke kan undgå at forbinde dem." Sådan forklarer Gretchen Röehrs baggrunden for sit arbejde. Den personlighed, hun giver sine figurer og deres tøj, er bestemt af den mad, hun bruger. "Farverne, formen og mit humør bestemmer alle tegningernes attitude."

Når bananskræl bliver til haremsbukser

Hendes særlige favoritter omfatter tegningen, hvor en bananskræl bliver til moderigtige haremsbukser, og en anden, hvor en bladbede er svøbt omkring figurens krop som en skøn kjole på den røde løber. "De ligner begge tøj, som du faktisk kan tage på − forestil dig, at de var lavet af silke i stedet for frugt og grøntsager!" Gretchen Röehrs startede i modeindustrien ved at læse mode på universitetet og lære om alle branchens muligheder. Modedesign gav hende en fornemmelse for at fange den menneskelige form. "Men det væsentligste, jeg lærte, var, at det er sjovere at tegne end at designe," tilføjer hun. Denne kærlighed til at tegne førte til, at hun blev illustrator efter universitetet, og hun arbejder stadig i denne branche.

Et tomt ark papir er Gretchen Röehrs' kreative legeplads. Men hun er mindre eventyrlysten i køkkenet, fortæller hun os: "Min madlavning er meget kedelig." Bortset fra én ting: "Når jeg har lyst til at holde et middagsselskab, sætter jeg alle sejl til." Hun elsker også at spise en udsøgt middag på en restaurant og nyde øjeblikket, når mad ikke serveres smukt på papir, men på en tallerken af en kok. Hun fortæller: "Det måltid, jeg engang fik på Benu i San Francisco, var den mest inspirerende kombination af retter, jeg nogensinde har spist. Det var sand kunst, selvom det var meget kortvarigt." Hvis du ønsker at følge i Gretchens fodspor, tilbyder Benu moderne amerikansk madlavning med retter som sæsonbestemt lakserogn med håndpresset sesamolie eller porrer med sorte trøfler og skinke. Det er en af de bedste restauranter i USA. I efteråret 2014 opnåede køkkenchef Corey Lee det (næsten!) umulige, da han fik sin tredje Michelin-stjerne.

Forfatter: Nina Heitele
Billeder: © Gretchen Röehrs, © Annie Martin

Til top