Dejligt for at se dig!

Zen og kunsten at underholde − de 8 bedste tip til at være en afslappet vært.

Culinary Art

En af de bedste måder til at vise, du sætter pris på en person, er at invitere vedkommende hjem til et måltid. Her er vores 8 bedste tip til at sikre, at du og dine gæster får en aften uden stress

1. Tag det afslappet

En dejlig aften har brug for en afslappet vært. Selv når du gør tingene klar, inden dine gæster ankommer, skal du se det som en del af aftenen – spil din yndlingsmusik, og drik et glas god rødvin. Dine gæster vil ikke føle sig velkomne, hvis du åbner døren og ser stresset ud. Sæt dig ned og nyd et lille glas sammen med dine gæster efter måltidet i stedet for at starte på opvasken eller følge efter dem med en håndholdt støvsuger.

2. Spørg dine gæster, om der er noget, de ikke spiser

Nøddeallergi, fruktoseintolerans, eller måske er de fisketarer? Hvordan holder du styr på, hvad du kan servere for folk, uden at bringe deres liv i fare eller i det mindste uden at sætte dem i en ubehagelig situation, hvor de skal dissekere deres mad i jagten på ingredienser, de måske ikke kan tåle? Det er altid bedst at spørge dine gæster på forhånd, om der er noget, de ikke må eller bare ikke spiser, så du kan tilbyde dem alternativer.

3. Tag ikke munden for fuld

Husk, at de fleste gæster hellere vil tale med deres værter end at få serveret et 8-retters gourmetmåltid. Undgå at tage munden for fuld ved at holde dig til enkle retter med de bedste ingredienser.

4. Vær ikke undskyldende

Alle værter har det med at begynde at undskylde, så snart deres gæster ankommer. Mangopuréen er for flydende, de skulle have udbenet fisken, eller det kunne være varmere på terrassen til aperitiffer. Folk kritiserer deres egen præstation i et forsøg på at sikre, at deres gæster er tilfredse – men det er egentlig bare irriterende. Dine gæster ville aldrig have lagt mærke til disse ting, hvis du ikke havde gjort dem opmærksomme på dem!

5. Vær forberedt på forsinkelser

Forsinkelser er uundgåeligt, så vent 45 minutter, inden du serverer måltidet. Hold i mellemtiden dine rettidige gæster tilfredse ved at sende lækre kanapéer rundt, som f.eks. ristet brioche med gedeost eller hapsere med tartar af peberfrugt.

6. Lad dine gæster slappe af

Det kan virke imponerende at invitere en dygtig kok hjem og bede dine gæster om at hjælpe med at tilberede maden. Men mange finder dette stressende – og efter 10 hektiske timer på kontoret har de ikke nødvendigvis lyst til at lave sushi eller udbene fjerkræ. Det er meget bedre at lade dem læne sig tilbage med et glas vin og beundre tryllekunstneren i køkkenet.

7. Servér sæsonens råvarer

Alle vil selvfølgelig gerne virke generøse, men lad være med at få fløjet jordbær ind fra den anden siden af jorden. Dagens menu består af råvarer, der er i sæson. Sæsonens råvarer er dejligt friske og bør være dit førstevalg. Og husk, at vandmelongazpacho smager meget bedre om sommeren, end når temperaturen styrtdykker.

8. Hav de rigtige drikkevarer

Det flydende tilbehør er lige så vigtigt som selve maden. Få en god start på aftenen med en god aperitif. Hvis du gerne vil prøve noget lidt ud over det sædvanlige, hvad så med en Knight Cup med granatæblesmag? Hold også de rødvinsdrikkende gæster glade med en klassiker som Amarone. Og det er svært at slå en legendarisk Cloudy Bay Sauvignon Blanc til fisk, skaldyr og hvidt kød.

Forfatter: Lena Schindler
Billeder: © Adobe Stock