Når servicet bliver misfarvet

Efter endt opvask kan man få sig lidt af en overraskelse, når servicet er blevet misfarvet. Det skyldes madvarer, som fx tomatsauce, grøntsager, te eller kaffe, som kan efterlade genstridige misfarvninger.

Kaffekop vælter og forårsager en plet.

Hvorfor bliver service misfarvet?

Misfarvningen stammer fra farvepigmentet i madvarerne og afhænger af type og disses tilstand.

Derudover spiller følgende også ind:

  • varighed af kontakt med madvarer
  • madvarernes temperatur
  • servicets materiale og tilstand. Også tilsyneladende glatte og faste overflader

som for eksempel plastservice eller porcelæn kan udsættes for misfarvninger.

Hvorfor beskadiges servicet?

Hvis misfarvningerne kun er overfladiske, kan de normalt behandles og fjernes ved vask. Hvis overfladen er beskadiget, bliver det dog sværere at fjerne misfarvningerne. Beskadigelser opstår ved dagligt brug, fx når bestikket ridser i overfladen, eller når servicet stables.

Hvordan kan misfarvninger behandles?

En effektiv måde at behandle fx brunlige misfarvninger i en kaffekop på er blegning. Til dette formål anvendes opvaskemiddel med blegende komponenter (fx aktivt klor eller aktiv ilt). Farvestofferne oxideres under opvaskeprocessen, og misfarvningerne bliver således “usynlige”.

Hvorfor giver plastservice særlige udfordringer?

Ved plastservice opnås ikke altid til det ønskede resultat. Dette skyldes, at plastservice består af sammensatte kulstofmolekyler. Farvepigmentet fra madvarerne lagres permanent i denne struktur, så misfarvninger ikke er helt nemme at fjerne. Hvis overfladen tilmed er ridset , breder pigmenterne sig endnu nemmere i plastservicen. Når farvepigmenterne først er der, kan de ikke fjernes hverken kemisk eller mekanisk. Sådanne misfarvninger er permanente og kan hverken skrubbes eller bleges bort.

Hvordan kan misfarvninger undgås?

Det anbefales at skylle service, som er tilsmudset af mad og drikke med meget farvestof, kort efter brug. Det er også en god ide at fjerne store madrester, så de ikke kan tørre ind. Bemærk: Hvis en tallerken med fx rester af tomatsovs kommes i opvaskemaskinen, kan farvepigmenterne løsne sig og komme i kontakt med andet service, hvor de kan forårsage misfarvninger.

Opsummering

Tomatsauce kan ikke blot give pletter på dugen, de kan også efterlade uønskede misfarvninger på plastservice. Ligegyldigt hvad: Misfarvninger er ikke kønne, men heller ikke umulige at udbedre. Hvis man handler hurtigt og tager de rigtige midler i brug, kan man bruge både sin dug og sit service i lang tid.