Svampet mokkachokoladekage

Tilsat kaffebrandy og røde ribs.

Tre kopper stærk mokka kan være lidt for meget om morgenen, men det er den helt rigtige mængde til en dejlig svampet chokoladekage. 

Nøgne kager er en vidunderlig nye tendens inden for bagning. Det er kager, som kun er delvist glaseret med fondant eller ganache, så de forskellige lag stadig er synlige. I denne opskrift skifter lagene mellem chokolade og kaffe samt flødeskum og saftige røde ribs. En chokoladeglasur lavet med den fineste overtrækschokolade afrunder værket perfekt.

Portioner: 8

Ingredienser:

Til kagen

  • 100 g blødt smør, plus lidt smør til at smøre formen
  • 200 g mel (fint hvedemel) og lidt ekstra til at drysse formen med
  • 3 kopper stærk mokka eller kaffe
  • 100 g bitter overtrækschokolade (60 % kakao, finthakket)
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. natron
  • 1 spsk. kakaopulver
  • 225 g sukker
  • 2 pakker vaniljesukker
  • 3 økologiske æg (medium)
  • 2-3 spsk. kaffebrandy 

Til fyldet

  • 1 blad husblas
  • 50 ml stærk mokka eller kaffe
  • 1 del pulverkaffe (2 g)
  • 200 g piskefløde (35 % fedt)
  • 50 g sukker
  • 100 g røde ribs (plus et par kviste til pynt)

Til chokoladeglasuren:

  • 2 spsk. piskefløde (30-35 g)
  • 50 g overtrækschokolade (60 % kakao, meget finthakket)
  • 1 springform (18 cm i diameter)

Tilberedning:

  1. Smør springform med smør, og drys med mel.
  2. Bryg kaffen, og mens den er varm, blandes 135 ml kaffe med overtrækschokolade og 100 g sukker, og der røres, til det opløses.
  3. Forvarm ovnen. Indstillinger: Top-/bundvarme/160 °C.
  4. Rør smørret, 125 g sukker og 1 pakke vaniljesukker sammen, og rør derefter et æg i ad gangen.
  5. Bland mel, bagepulver, natron og kakaopulver sammen, og rør i dejen. Hæld til sidst kaffe- og chokoladeblandingen i, mens du rører.
  6. Hæld dejen i formen, udglat overfladen, og bag kagen på den andennederste rille i 55 minutter. Test kagen med en trætandstik, og lad kagen stå i en slukket ovn i yderligere 5 minutter, hvis det er nødvendigt. Tag kagen ud af ovnen, lad den stå i 5 minutter, og fjern derefter formen. Placer kagen med bunden op på en bagerist.
  7. Før kagen samles, skal du skære den hævede top af for at gøre overfladen plan, og skær derefter kagen vandret i tre lag. Opløs 1 pakke vaniljesukker i ½ kop kaffe, og rør kaffebrandyen i. Fugt de tre lag kage med denne blanding ved hjælp af en bred bagepensel.
  8. Læg 1 blad husblas i blød i koldt vand i 5 minutter til fyldet. Hæld 50 ml kaffe i en skål, og varm forsigtigt over et vandbad. Tilføj det afdryppede husblas, rør rundt for at opløse det, og lad det køle af, indtil det begynder at sætte sig.
  9. Pisk fløde og sukker, indtil det er stift. Tilsæt halvdelen af flødeskummen til kaffegeléen, og spred et tykt og jævnt lag på det nederste lag af kagen. Læg det andet lag af kagen ovenpå, dæk med røde ribs, og smør resten af flødeskummen over dem. Dæk med det tredje lag kage. Lad afkøle i mindst 2 timer.
  10. Lav glasuren ved at varme piskefløden i en meget lille gryde, rør overtrækschokoladen i, og lad det smelte. Hæld blandingen ned på midten af det øverste lag kage, og spred med en paletkniv. Lad det køle af og sætte sig.

Tip:

  • Kaffebrandy er lidt specielt og er desværre også ret dyrt. Brændevin med kaffesmag eller kaffelikør kan også bruges til denne svampede kage.
  • Kagen er nemmere at skære i lag, dagen efter den er bagt.
  • Chokoladeglasuren kan erstattes af et tykt lag flormelis.

Produktion: Regine Smith Thyme
Foodstyling: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Styling: Katrin Heinatz
Forfatter: © Wolfgang Kowall

Til top