Blomstermagt: mere end blot dekoration

En erfaren blomsterbinder giver ekspertråd til, hvordan du dekorerer dit bord til en særlig anledning.

Køkkendesign

Når det drejer sig om usædvanlig dekoration, er Himmel und Erde stedet i Hamborg. Den erfarne blomsterhandler Mario Mahlstedt giver ekspertråd til, hvordan du dekorerer dit bord til en særlig anledning.

Her bindes buketterne ikke bare, men udgør kunstværker skabet af blomster og blade. Vi har talt med den dygtige blomsterhandler Mario Mahlstedt (til højre på billedet) om, hvordan man skaber en karakteristisk atmosfære med smukke planter og blomster – og samlet nogle ekspertråd til at dekorere et bord til en særlig anledning.

Mario, du anses for at være en autoritet inden for blomstermesterværker. Hvad gør dig til noget særligt?
Vi arrangerer tingene på måder, som ingen andre gør. Ikke fordi vi er desperate efter at skille os ud, men ganske enkelt fordi det er det, vi kan lide at gøre. Det handler om æstetik og naturlighed, ikke om hvad de fleste kan lide.

Hvordan kommer du på nye ideer?
Når jeg ude, suger jeg små indtryk til mig som farver, former og arkitektur. Når jeg går rundt i en fremmed by og kigger på vinduesudstillingerne, ser jeg måske en frakke med et flot snit mod en fascinerende baggrund, og det inspirerer mig.

"Blomster giver liv til rum."

Hvor vigtigt er blomster for stemningen i rummet?
Jeg ser ofte, at folk bruger dage på at gøre klar til events, installere spots og lægge gulv, dække bord – men det er først, når blomsterdekorationerne ankommer, at de siger: "Wow, det ser flot ud!" Blomster vækker rum til live.

Laver du kun blomsterdekorationer, der passer til din særlige stil?
Vi afviser selvfølgelig ikke at arbejde med en kundes specifikke ønsker, men vi prøver at styre dem lidt i vores retning. Jeg har det lidt problematisk, når en person vil have en brudebuket med langstilkede røde roser og en symbolsk hvid rose i midten. Så anbefaler jeg i stedet for blomster fra en rosenbusk, da jeg synes, den appellerer mere til kvinder. Vi bruger aldrig solsikker, fordi de ser smukke ud på marken, men de mister al deres glans, når du laver dem til en buket.

Er det muligt at opnå god smag, når det gælder blomster?
Det, vi kan lide, afhænger af, hvad der påvirker os, og hvor vi bor. På landet sætter folk ikke haveblomster i vaser, men folk i byerne kan lide at få lidt af naturen ind i deres hjem.

Du arbejder på store events for internationale varemærker. Er der kulturelle forskelle, hvad angår blomster? Absolut. Bortset fra New York er blomsterdekoration i USA som at gå tilbage til 1980'erne i Europa. De bruger en masse blomster og draperer dem i æsker, så det hele ser meget kunstigt ud. Japan og Kina har også en forkærlighed for denne stil. I Holland, Belgien og Tyskland foretrækker vi kunstfærdigt arrangerede buketter. Andre lande retter fokus mod Europa, når de vil have flotte blomsterdekorationer.

"Inden for dine egne fire vægge er mindre bedre."

Kreative blomsterdekorationer forvandler rum til forskellige verdener. Må vi få et par råd til vores boligindretning?  
"Inden for dine egne fire vægge er mindre bedre, for det må ikke se overdrevet ud." Ofte er det nok til at lægge lidt blomsterkarse eller en fuchsia på tallerkenerne eller pynte bordet med et par rosmarinkviste. Men det skal altid passe til den mad, du serverer! Lyserøde orkidéer, som du finder på en sushirestaurant, passer virkelig ikke til grydesteg. Men jeg tror, at området omkring bordet er vigtigere end selve bordet. Du kan overdrive lidt, hvis du gør blomsterne til en del af temaet, som f.eks. et forårsbord, der stråler af blomster.

Hvilken dekoration passer til hvilken anledning?
Hvis du planlægger en romantisk middag og vil sende et stærkt signal, kan det være lidt mere overdådigt, måske med masser af stearinlys på et tykt lag blomsterblade. Eller placere høje, tynde vaser med vilde roser omkring bordet, så du praktisk talt spiser under blomsterne. Hvis venner kommer forbi, ville jeg få det til at se spontant ud, f.eks. bare et par vilde blomster i flotte glasflasker. Hvis du inviterer din chef til middag, skal du holde det nede på jorden – det er bedre at have 20 enkle tulipaner, end at se ud som om du prøver for hårdt. Og brug ikke en købt blomsterdekoration – det ser bare unaturligt ud, og det er indlysende, at du ikke selv har lavet den.

Er det vigtigt at undgå klichéer?
Generelt, ja, undtagen ved traditionelle anledninger, hvor du vil skabe en hjemlig stemning. Blomsterkarse er godt til en påskebrunch – den kan fordeles i dine yndlingsvaser og kombineres med æg farvet med skræl fra løg. De, der foretrækker noget mere elegant, kan pynte hele rummet i hvidt. Hvide amaryllisser og juleroser eller et bundt eukalyptuskviste er et mere behersket alternativ til det klassiske røde ved juletid. Men kitsch er tilladt, hvis det forstyrrer ting lidt, ligesom en gammel julekugle hvor der er en historie bag.

"Det betaler sig at bruge friske blomster."

Hvordan kombinerer du forskellige blomster?
Det vigtigste er at huske, at hvis de er for ens, mister de deres karakter. Jeg ville ikke bruge roser sammen med hortensiaer, fordi begge er fyldige og runde. Det ville være mere spændende at bruge noget mere dynamisk som en blomstrende mynte. De forskellige former øger indtrykket.

Hvilke typer er mest holdbare?
Eksotiske planter som en skabiose og blomstrende ingefær. Og det er en virkelig god ide at klippe stilken over igen, selv om det kun er 10 minutter siden, du købte dem.

Hvilke har den mest tiltrækkende duft?
I dag er det, som om mange ikke længere ved, at blomster er naturlige ting, der må – og faktisk bør – have en duft. Jeg elsker den sensuelle duft af liljekonvaller, og tuberoser minder mig om varm sommerluft. Jasminblomster har en dejlig blød duft, mens orangeblomster og citrontræer har en forfriskende duft.

Hvilke blomster vil du helst modtage?
Der er desværre aldrig nogen, der giver mig blomster – der er ingen, der tør!

Forfatter: Lena Schindler
Billeder: © Trent Perrett